1. Егер жарақат алып қалған жағдайда - иод, зеленка, перекись водорода; 
2. Күйіп қалған жағдайда - бепантен, пантенол; 
3. Түрлі жарақаттарға - мақта, бинт, лейкопластыр, эластикалық жгут;
4. Ауырсынуды басатын - Но-шпа, темпалгин; 

• Сіңір_созылғанда ыстық сүттен компресс жасау үшін дәкені 4-5 қабат орап, ыстық сүтке салады да, сіңір созылған жерге қояды. Сыртынан су өтпейтін қағаз жауып, оның сыртынан және жылы орамалмен орайды. Компресс суыса, ыстық сүтке қайта-қайта малып отыру керек

Ыстық күндері май салынған ыдысты тұзды суға малынған шүберекке орап қойса, май ерімейді. 

 Тағам қуырған кезде табаға кішкене тұз сепсеңіз, май шашырамайды. 

 Духовкаға қойған печенье күйіп кетпес үшін форма астына аздап тұз салу керек. 

 Балдыр иісі шыққан балықты тұзы ащы езілген салқын суға салып қойса, жаман иіс кетіп қалады. 

Біздің ағзамыз түрлі қауіп-қатерді аурудың түрі арқылы да білдіріп отырады. Дәрігерге дер кезінде көріну үшін, қауіпті дабылдарды қалай білу керек?

1. Жақтағы ауырсынулар

Жақтың тұсындағы ауырсынулар көбіне көп тістің ауыруымен байланысты болып келеді. Кейде құлақтың ауруы да осы жақ ауырсынуы арқылы көрінеді. Алайда ешкім де жақтың ауруын жүрекпен байланыстыра алмайды. Десек те, сол жақ астыңғы жақтағы ауырсынулар дәл сол инфарктың алдындағы жағдайдан хабар беретіні ақиқат.

Мандарин қабығында эфир майы, фитонцид, каротиноид, дәрумен, антиоксидант және басқа да пайдалы заттар көптеп кездеседі. Сондықтан оның қабығын да қажетке жарата біліңіз. Кезекті мақаламызда оның адам денсаулығына пайдасын айтамыз. 

1. Ішіңіз кеуіп, дисбактериоз болсаңыз 
Кептірілген мандарин қабығын кофе ұнтақтағышқа салып ұнтақтап, сүзбе, ботқа секілді тағамдарға 1 шай қасықтан қосып жеңіз.