Егде жастағы адамдардың өмірін ұзартудың жолы табылды.

АҚШ-тың Бостон қаласындағы Тафтс университетінің ғалымдары теңіз өнімдерінде бар омега-3 полиқанықтырылмаған майлы қышқылдардың егде жастағы адамдардың өмір сүру ұзақтығын арттырып, мерзімінен бұрын қайтыс болу қаупін болдырмайтынын анықтады, деп жазады Stan.kz.  

1992-2015 жылдары жүргізілген ұзақ мерзімді зерттеуге, орташа жасы 74 жасты құрайтын 2622 ересек адам қатысты. Бастапқыда, сондай-ақ алты және 13 жылдан кейін еріктілерден қандағы омега-3 полиқанықтырылмаған майлы қышқылының деңгейі өлшенді. 
 
Оның ішінде эйкозапентаен және докозагексаен қышқылдары, сондай-ақ докосапантаен мен альфа-линолен қышқылы. Осы қосылыстардың көпшілігі теңіз өнімдерінде, ал соңысы жаңғақтарда, тұқымдарда және жасыл көкөністерде кездеседі. 
 
Ағзадағы омега-3 полиқанықтырылмаған майлы қышқылының құрамы бойынша қатысушылар бес топқа бөлінді. Қатысушылардың 89% -ында жасына байланысты созылмалы аурулар, оның ішінде физикалық және когнитивті бұзылулар болғаны анықталды. 
 
Сонымен қатар, эйкозапентаен қышқылын тұтынудың жоғары деңгейі ең төменгі деңгеймен салыстырғанда, зиянды қартаю қаупінің 24 пайызға төмендеуімен байланысты болды. Ал докосапентаено қышқылы тәуекелдің 18-21 пайызға азаюына мүмкіндік берді. Қалған қосылыстарда ешқандай әсер табылған жоқ.