Филадельфиядағы (АҚШ) Темпл университетінің ғалымдары куркуминнің қабынуға қарсы және антиоксиданттық қасиеттері (дәмдеуіштер ашық сары түс беретін куркума пигменті) оны қатерлі ісіктің дамуын тоқтатуға көмектеседі.
Бұл тұжырымға ғалымдар 1924 жылдан бастап жарияланған куркуминнің қасиеттері туралы ғылыми еңбектерді талдау арқылы қол жеткізді. Барлығы зерттеушілер 12,595 есепті таңдап алды, олардың ішінен куркуминнің қатерлі ісік ауруына әсері туралы 4 738 құжатталған дәлелдер анықталды.
Америкалық сарапшылардың пікірінше, куркума қатерлі ісік ауруларымен күресуге және оларды жаңа заттарға қоректік заттардың жеткізілуін болдырмауға, сондай-ақ сау клеткалардың өлімінің алдын алуға мүмкіндік береді.
Зертханалық жағдайда куркумин рактың сегіз түрінің көбеюіне жол бермеді.
«Нәтижелер куркуминнің сүт безі, өкпе, қан, асқазан, ұйқы безі, ішек, сүйек майы және простата обырын емдеуде тиімді екенін көрсетті», - дейді зерттеу авторлары.
Мамандардың пікірінше, табиғи қосылыстарда қатерлі ісік ауруын емдеуге қолданылатын көптеген белсенді молекулалар бар.
«Куркумин түрлі жасушалық сигнал беру жолдарымен, оның ішінде өсу факторларымен әрекет ету арқылы қоздырғышқа қарсы белсенділік көрсетеді. Қазіргі уақытта куркума немесе куркуминнің қатерлі ісік ауруының алдын алуға немесе емдеуге болатындығы туралы нақты дәлелдер жоқ. бұл барлық дәрі-дәрмектердің міндетті шарты болып табылады, куркуминнің рак клеткаларын өлтіруі және ісіктердің, әсіресе сүт безінің қатерлі ісігі, ісік ауруларының өсуін тежеуі мүмкін екендігінің дәлелдері бар. шемиялық қатерлі ісік, асқазан қатерлі ісігі және тері қатерлі ісігі, сонымен қатар бұл туралы қосымша зерттеулер мен мәліметтер қажет», - деп түсіндірді Cancer Research UK британдық сарапшыларының американдық ғалымдарының деректері.