Жабырқау күйге неге күз мезгілінде түсеміз? «Жабырқау күз» дегенді естідіңіз бе? Ендеше ғалымдар мұның расында да нақты себебі бар деген қорытындыға келді.
 
Күндізгі күннің жарығының  уақыты азайып, ол адам ағзасында серотонин мен Д дәруменінің өндірілуін азайтады. Сөйтіп ағза мелатонинді көбірек шығара бастайды, нәтижесінде не нәрседен болсын тез шаршап, ашуланшақтық пайда болады.

 

Адамның ішетін дәрумендері ағзасына қай дәрумен жетіспейтініне байланысты, ол қан тапсырған кезде анықталады. Десе де, күзде бәрі ішуі тиіс дәрумендер бар.

 

Ашудас – дəмі қышқыл, уытсыз, кермек кристалдық тас.

Оның қолданысқа қалай енгені туралы нақты деректер кездеспесе де, әсіресе, шығыс елдері арасында кеңінен тараған.

Алғашында оның таралуына сауда керуендері мен емші-тәуіптер ықпал еткен. Деректерден осынау тастың көмегімен ел арасына белгілі емшілер тері, созылмалы аурулардан айықтырғаны туралы мысалды көптеп кездестіруге болады.

 

Қызанақтың құрамында адам организміне пайдасы мол В1, В2, В5, В6 және А, Е, С дәрумендері бар.

Қызанақты үнемі пайдалана отырып, иммундық жүйені нығайтып, жүрек қызметін жақсартып, ас қорытуды реттеп, холестеринді азайтуға болады. Қызанақ гастриттіемдеуге, жүрек-қан тамыр аурларында, асқазан ішек жолдары, іштің қатуы, қантты диабетке, семіздікке шалдыққан науқастар үшін құнды тағам.

 

Буын ауруларын емдемес бұрын неден пайда болғанын анықтап алған дұрыс. Ол үшін қан сараптамалары, рентген тексерулері жүргізіледі. Нәтижесінде, сараптама қорытындысына сәйкес ем тағайындалады.

Буын ауруларының түрлері қандай?