Қазір қырыққабат – капуста тым қымбат емес. Оны тұздап, сол тұзды суымен өттегі тасты түсіруге болады екен.

Тұздалған қырыққабаттың сығылған суынан 1 литр алып, оған 400 грамм зәйтүн майын қосады. Сосын 4 дана лимонды сығып, шырынын қоса араластыру керек.

Көк жуа кез келген тағамға қосымша керемет дәм береді. Оның құрамындағы пайдалы заттар мен дәрумендер жуашығына (пияздың басы) қарағанда көп. Көк жуа деп пияздың піспеген жасыл сабағын айтады. Бұл өсімдіктің емдік қасиеті халықтық медицинада кеңінен қолданылады. Сонымен қатар, көк жуаны шаш өсіруде немесе бекітуде косметологияда да қолданады. 

Көк жуаның құнарлылығы 100 грамда 19 килокалорияны құрайды. Оның құрамы 1,3 г ақуыздан, 0,0 г майдан және 4,6 г көмірсудан тұрады. Сонымен қатар, көк жуада А, В1, В2, В5, С дәрумендері бар. Сабақтың емдік қасиеттері калий, натрий, магний, кальций, темір, фосфор және цинктің болуына негізделген. 

Адамдар арасында кейбір оқыстан болатын жағдайларда жәрдемі тиеді деп айтылатын көптеген әдіс-тәсілдер бар. Ал шындығында олардың көбінің пайдасынан гөрі зияны молдау екен.

Мысалы, тамақтан уланған кезде «марганцовканың» әлсіз ерітіндісін ішкізу дұрыс деп жатамыз. Шындығында, бұл – қате. Өйткені оның түйірлері 70 градустық ыстық суда ғана толық ериді. Ал ерімей қалған түйірлер асқазан-ішек жолына түссе, оны бүлдіреді.  Ең дұрысы, асқазанды тазарту үшін үш-бес стакан жылы су ішкен жөн, ол құстырады, сосын тез арада дәрігер шақыру қажет.

Апельсин қабығының сіздің денсаулығыңызға пайдасы өте көп. Оны қаныңыздағы холестерин мөлшерін азайтуға қарсы тұтынуыңызға болады. 

Апельсин қабығын аршып болғаннан кейін жақсылып шайып, оны уақтап тураңыз. Содан соң үстіне қайнаған су құйып, біраз уақытқа қалдырыңыз. Бұл хош иісті сусын дәмді әрі пайдалы. Оны холестериннің деңгейін түсіретін дәрі-дәрмек ретінде де ішуге болады. 

Сізге керегі 
-1 ас қасық тұз 
-1 ас қасық сода 1 
-1ас қасық ыдыс жуатын сұйықтық 
-1 стакан су 
-1 үзім алюмин фольгасы