1. Ашу мен ыза ақымақтықтың белгісі. Сондықтан ашуланған адамға дауыс көтерудің орнына өзіңіз бір мезгіл дамыл табыңыз. Ренжісіп оны да өзіңізді де қинамаңыз. Өткен істі қайта қалпына келтіре алмайтындықтан оның болашақта қайталанбауы үшін әрекет жасаңыз. Ашық әрі әңгіме көмектесуі керек. 

2. «Айтылмаған сөзге сен өзің қожасың, ал айтылған сөзге сен өзің құлсың» деп айтқандай, қандай жағдай болмасын, іште бүгіліп, келіп тұрған сөздерді айтпай, сабыр сақтаған жөн. Ашумен айтылған ауыр сөздер, уақыр өтіп, ұмытылып кетеді. Бір сәттік сабырсыздықтан сақтанып, оның сан жылдық салдармен күресудің қажеті жоқ. 

Қаңтар. Бұл айда ең төзімді әйелдер дүниеге келеді. Ер мінезді болып келеді. Басындағы мәселені ешкімге айтпай, өзі шешеді. Тамақ пісіргенді жаны сүйеді. Ал, үй жинағанды ұнатпайды. 

Ақпан. Бұл айда қырсық әрі ауыр мінезді әйелдер дүниеге келеді. Өте ашулы болғанымен, өзіндік төзімділігі де бар. Олар қиындықтан қорықпай, тез шешім қабылдайды. Алайда, бұл шешімі әр кезде дұрыс бола бермейді. Тез ренжіседі және кек сақтағыш. Адамдармен жақсы тіл табысады, сондықтан жұмыс жағынан жолы болғыш. Кішкентай сәбилерді жақсы көреді. 

ШЫҒЫС ЖҰЛДЫЗ-ЖОРАМАЛЫ: ИТ ЖЫЛЫ ҚАНДАЙ БОЛАДЫ Қиыр Шығыстың астролог және парапсихологтар академиясы дайындаған 2018 жылға арналған Шығыс жұлдыз-жорамалымен танысыңыз. 

ИТ
   Шығыс күнтізбесін қарайтын мезгіл келді! Әтеш орнын Итке береді. Ит жылы - қай жағынан шығарын білмей жүргендердің жылы. Көп уақыт шешім қабылдай алмай басы қатып жүргендер биыл тоқетерін шығарады. Болашағына алаңдап, салмақты ой тұжырымдайтын жыл. 

 1. Пияз дене қызуын түсіреді 

Әсіресе балалардың денсаулығына пайдасы мол. Егер дене қызуыңыз көтеріліп тұрса, пиязды кесіп, алма қышқылына салыңыз. Артынша бірнеше тілімін құлағыңыздың үстіне, нәскиіңіздің ішіне салып қойыңыз. Осылайша денеңіздің қызуы жылдам түседі. 

 2. Инфекцияны өлтіреді 

     Қазақ қашанда ақкөңілділігімен, мәрттігімен, қонақжайлығымен қазақ. Расыменде, ертеден біздікілердің  қонағы келсе асы  дайын тұрады емес пе? Бүгінгі жас буын ертеңгі отбасы екені анық, осы тұрғыда әрбіріміз сыйлы кісіге   тартылар табақта қандай мүшелер болу керектігін  білуіміз керек.

Ең алдымен ет асқанда жіліктен бұзылған етті адам санына қарай мөлшерлейді. Тойға немесе қонақасыға көбінесе қой сойылады.

Қой еті жіліктеп, он үш мүшеге бөледі:

  • Екі жамбас;
  • Екі ортан жілік;
  • Екі асықты жілік;
  • Бір бел омыртқа;
  • Екі сүбе, сондай-ақ қабырға;
  • Төс;
  • Бір омыртқа;
  • Екі жауырын;
  • Екі тоқпан жілік;
  • Бір бұғана;
  • Бір мойын.

Әдетте, кәделі жіліктермен бірге сыйлы қонақтарға малдың басын, қой немесе ешкінің шекесін, қазы-қарта, жал-жаяны табаққа бірге салып береді.


Бас
Басты үйітіп, жылы суға жуып, мұқият тазарту қажет. Сонымен бірге, жағын айырып, тазалап жуады. Жылқының басын бөліп асса,  сиырдың басын көз қуысына таяу кеңсірігінен бір шауып, маңдайынан қақ жарып, үшке бөліп асады. Сондықтан, әр шекесі бір бастың орнына жүреді. Сыйлы қонаққа жылқының шекесін тартпайды, ол тек етпен бірге беріледі.

Қазақ халқында мейманға тартылатын табақтың түрі көп. Ал біз бүгін  ең негізгі түрлеріне тоқтала кетейік.

Олар: бас табақ, қос табақ, сый табақ, күйеу табағы, келін табағы, жастар табағы, жай табақ.
 

Бас табақ
Жасы үлкен қарттарға, аса сыйлы қонақтарға тартылады. Оған салынатын кәделі мүшелер: бас, жамбас, ортан жілік, белдеме, сүбе қабырға, қойдың ұлтабары, жылқы етінен қазы-қарта, жал-жая.
 

Қос табақ
Құда-құдағиларға тартылатын арнайы табақ. Оның кәделі мүшелері бас табақпен пара-пар. Оның қос табақ деп аталатын себебі, құда-құдағиға көпшілікпен бірге ұсынылған қонақасының үстіне қосымша тартылатындығы. Қостабақтың кәделі мүшесі - тоқпан жілік.


Сый табақ
Құда-жегжаттық қатынасы болмаса да, ерекше сый құрметке ие адамдарға арнайы тартылатын табақ.


Жастар табағы
Оның ең кәделі мүшелері - асықты жілік пен төс. Асықты жілік әдетте күйеудің жолдасына немесе қыздың жеңгесіне ұсынылады. Күйеуге әлбетте төс тартылады.


Жай табақ
Ортан жілік, жауырын, тоқпан жілік пен қабырға омыртқа салынады.

Бұл қазақта бұрыннан келе жатқан дәстүр. Дегенмен, әр елдің салты басқа.  Табақ тарту түрлері де , тіпті, ет турау тәсілі де заман талабына қарай өзгеріп бара жатыр.  Десе де, қалай болмасын, бар қазақтың табақ тарта білгені жөн.

http://anabol.kz